Kırılma;
Servis malzemelerinin sadece Kırılma nedeni iledeğil, aynı zamanda Bozulma, Aşınma, Çizilme, Yırtılma, Çatlama gibi nedenlerden ötürü hasar görerek kullanılamayacak duruma gelmesini veya ekonomik değerlerini yitirmesini de KIRILMA kategorisi içinde kabul etmek gerekir.
Kayıplar ;
Servis malzemelerinin TOPLANMASI, TAŞINMASI, YIKANMASI, DEPOLANMASI ve TESLİM EDİLMESİ sırasında yapılan hata ve dikkatsizlikler sonucu ortaya çıkan maddi kayıplardır.
• fazladan harcanan işgücü
• fazladan harcanan deterjan
• fazladan harcanan su
• fazladan harcanan elektrik
• fazladan harcanan zaman
• fazladan çalışma sonucu makinelerin yıpranması
• fazladan yapılan yatırım (yıpranmış tekstilin yenilenmesi vb.)
• Ayrıca çöpe giden çatal, kaşık, bıçak vb.
Kırılma ve Kayıpların Önlenmesi
Yalnızca işletmelenin maddi değerlerini korumaz, aynı zamanda sağlığımızı da korur.
Çünkü,
Uygun olmayan bir iş akışı, dikkatsizlik veya tedbirsizlik nedeniyle meydana gelebilecek bir kaza, her zaman yalnızca “kırılma ve kayıp” ile sonuçlanmayabilir....... Kimi zaman da ciddi biçimde yaralanmalar ile sonuçlanabilir.
Öncelikli olarak yapılması gereken;
Doğru ve etkin bir organizasyon ile, malzemenin gereğinden fazla hareket halinde olması ve elden ele dolaşımı engellenmelidir.
Daha sonra ve sürekli olarak;
Belirlenmiş olan bu kurallara ve iş akışına uymak, tüm çalışma süresince dikkatli ve tedbirli olmak, tehlikeli ve riskli davranışlardan kaçınmak gerekir.
Masaların toplanması sırasında nelere dikkat edilmeli ?
* Toplama sırasında tepsi, basket, çöp kovası, taşıma arabası gibi yeterli sayıda ve özellikte yardımcı malzemeler kullanınız.
* Bardak, fincan ve sütlüklerin içindeki kalan içecekleri boşaltınız.
* Çatal, kaşık ve bıçakları bir sepet içine toplayınız.
* Tabakalar üzerinde kalan yiyecek artıklarını sıyırınız.
* Tabakları tepsi ve taşıma araçlarına çeşit ve ebatlarına göre dengeli bir biçimde istifleyiniz.
* Toplama için tepsi kullanıldığı hallerde, tepsinin devrilmeyecek şekilde sabitleyiniz
* Masa örtüleri ve peçeteleri toplarken gıda artığı, sigara izmariti, kağıt peçete, kürdan gibi maddelerin olmamasına dikkat ediniz.
* Çamaşırhanede zaman kaybını önlemek için masa örtülerini renkli - beyaz ayrımı yaparak toplayınız.
* Masa örtüsü ve peçetelerin lekeli - lekesiz ayrımını yapınız.
* Masa örtüsü ve peceteleri, kül tablasının temizlenmesi, ayakkabıların silinmesi, çatal - bıçak ve bardakların parlatılması gibi işlerde kullanmayınız.
Bulaşıkların taşınması sırasında nelere dikkat edilmeli ?
* Taşıma yolu üzerinde engeller bulunmamalıdır.
* Taşıma yolu üzerinde fayans kırıkları gibi, sarsılmaya veya
devrilmeye neden olabilecek bir cisim olmaması gerekir.
* Zemin, sürekli temiz tutulmalı ve kayganlık önlenmelidir.
* Bulaşıkhaneye gidiş gelişlerde kullanılan arabaların tekerlekleri
veya ayakkabı ile kirlilik taşınmamasına dikkat edilmelidir.
Bulaşıkların taşınması sırasında nelere dikkat edilmeli ?
* Yeterli sayıda ve uygun özellikte taşıma arabaları ve bulaşık
basketleri kullanılmalıdır.
* Taşıma arabalarına veya tepsilere dengesiz ve aşırı yükleme yapılmamalıdır.
* Yükleme yapmadan önce taşıma arabalarının tekerleklerinin
iyi durumda olduğunu kontrol ediniz.
* Taşıma için bulaşıknaye giden en güvenli ve en kısa güzergah
tercih edilmelidir.
* Bulaşıklar sıyrılırken farkedilmeden çöpe düşmüş çatal, kaşık, vs. olabileceğinden çöpler boşaltılırken dikkatli olmak gerekir.
Depolama işlemlerinde nelere dikkat edilmeli ?
* Depo alanı için bulaşıkhane ve restorant arasında bir yer seçilmesi gerekir.
* Bulaşıkhane ile depo arasındaki güzergahın ve depo zemininin daima temiz ve kuru olması sağlanmalıdır.
* Deponun, hem malzemelerin ve hem de bunları teslim alacak kişilerin rahat hareket edebilmesini sağlayacak büyüklükte olması gerekir.
* Malzemelerin depoda hızlı tanınabilecek, kolay ve güvenli bir şekilde alınıp koyulabilecek şekilde yerleşimi sağlanmalıdır.
* Cam bardaklar, kırılabilen fincanlar, kaseler olabildiğince
yıkandıkları basketle depolanmalıdır.
* Raflardaki malzemelere, sandalye veya merdiven kullanılmadan ulaşılabilmelidir.
* Hasarlı basketler kullanımdan kaldırılmalıdır.
* Depoya taşımada daima servis arabaları kullanılmalıdır.
* Tabaklar istifli halde, bardak, fincan, kase gibi malzemeler ise basketleri ile toplanmalıdır.
* Cam bardaklar, kırılabilen fincanlar, kaseler olabildiğince
yıkandıkları basketle depolanmalıdır
* Türlerine göre ayrılmış halde olan tabakalar, dikkatle üst üste istiflenmelidir.